Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou



Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou

Publikace naší lékařky MUDr. Daniely Mlčák Potyszové

„Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou“ – článek se věnuje vzácné, ale závažné formě potravinové alergie, kdy se alergická reakce projeví pouze při kombinaci konzumace potraviny a fyzické zátěže. Nejčastějším spouštěčem je pšenice, konkrétně bílkovina omega-5 gliadin. Autoři popisují případ pacienta, u něhož se po konzumaci pečiva a následné fyzické aktivitě rozvinula těžká anafylaktická reakce.

Chcete vědět více o tom, jak se tento typ anafylaxe diagnostikuje, jaké potraviny mohou být spouštěčem a jaká opatření jsou pro pacienty zásadní? Přečtěte si více v příloze!

Celý článek v časopise Alergie 3/2023 (PDF)



zpět
2018-2025 © AlergoMed | Vyvinuto a provozováno s whitewolf.cz