Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou
Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou
Publikace naší lékařky MUDr. Daniely Mlčák Potyszové
„Anafylaxe po pšeničné mouce vyvolaná fyzickou námahou“ – článek se věnuje vzácné, ale závažné formě potravinové alergie, kdy se alergická reakce projeví pouze při kombinaci konzumace potraviny a fyzické zátěže. Nejčastějším spouštěčem je pšenice, konkrétně bílkovina omega-5 gliadin. Autoři popisují případ pacienta, u něhož se po konzumaci pečiva a následné fyzické aktivitě rozvinula těžká anafylaktická reakce.
Chcete vědět více o tom, jak se tento typ anafylaxe diagnostikuje, jaké potraviny mohou být spouštěčem a jaká opatření jsou pro pacienty zásadní? Přečtěte si více v příloze!
Celý článek v časopise Alergie 3/2023 (PDF)
zpět